Kronologija događaja na ADU

19.1.2024.

Putem anonimnog formulara na Radnu skupinu pristigla je jedna prijava koja se odnosi na dva nastavnika ADU.

13.12.2023.

Koordinatorica za podršku studentima Jasna Žmak, doc.art. održala je u dvorani F22 predavanje na temu seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja za zainteresirane studentice i nastavnike te prezentaciju sustava prijava na ADU nakon čega je dekan Davor Švaić, izv.prof. bio na raspolaganju za sva pitanja na ovu temu.

31.10.2023.

Povodom studentskog prosvjeda i nezadovoljstva održana je izvanredna sjednica Akademijskog vijeća na kojoj su donijete odluke o promjenama sustava za prijave na ADU.

5.10.2023.

Povjerenstvo za provođenje postupka unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu podnijelo je na Akademijskom vijeću neopozivu ostavku.

19.9.2022.

Povjerenstvo je zaprimilo jednu ne-anonimnu prijavu koja se odnosi na potencijalne nepravilnosti u provođenju prijamnih ispita na jednom odsjeku ADU.

26.11.2021.

Putem anonimnog formulara na Radnu skupinu pristigla je jedna prijava koja se odnosi na potencijalne nepravilnosti u izvođenju nastave na dva kolegija jednog zaposlenika ADU.

12.11.2021.

Na Radnu skupinu pristigla je još jedna prijava koja se odnosi na zaposlenika ADU. To je peta prijava u ovoj akademskoj godini. Prijava je upućena u daljnju proceduru prema Povjerenstvu za unutarnju istragu. Sve dosadašnje prijave proslijeđene su i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i Općinskom državnom odvjetništvu.

9.11.2021.

Na Radnu skupinu pristigla je još jedna prijava koja se odnosi na zaposlenika ADU. To je četvrta prijava u ovoj akademskoj godini. Prijava je upućena u daljnju proceduru prema Povjerenstvu za unutarnju istragu.

7.11.2021.

Na Radnu skupinu pristigla je još jedna prijava koja se odnosi na zaposlenika ADU. To je treća prijava u ovoj akademskoj godini. Prijava je upućena u daljnju proceduru prema Povjerenstvu za unutarnju istragu.

3.11.2021.

Dokumentacija o dva nova slučaja dostavljena je Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

2.11.2021.

Dokumentacija o dva nova slučaja dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu.

29.10.2021.

Na preporuke Poverenstva za unutarnju istragu dekan Akademije izv.prof.art. Davor Švaić donio je odluke o privremenom prestanku obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti za dva zaposlenika za koje su proteklog tjedna zaprimljene nove prijave.

26.10.2021.

Na Radnu skupinu pristigla je još jedna prijava koja se odnosi na zaposlenika ADU. To je druga prijava u ovoj akademskoj godini. Prijava je upućena u daljnju proceduru prema Povjerenstvu za unutarnju istragu.

21.10.2021.

Na Radnu skupinu pristigla je prijava koja se odnosi na zaposlenika ADU. To je prva prijava u ovoj akademskoj godini, a ukupno 34 od osnivanja Radne skupine. Prijava je upućena u daljnju proceduru prema Povjerenstvu za unutarnju istragu.

18.10.2021.

Pokrenut je postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o nacrtu Pravilnika o prevenciji i zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i diskriminacije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

14.10.2021.

Održano je uvodno predavanje na temu seksualnog uznemiravanja za sve nove studentice i studente ADU. Predavanje su putem Zooma održale Kristina Mihaljević, mag.paed.soc., iz Ženske sobe – centra za seksualna prava i Jasna Žmak, koordinatorica za podršku studentima na Akademiji.

Edukacija za se nove studentice i studente

17.9.2021.

Održano je redovito Akademijsko vijeće na kojemu je dekanica Akademije izv. prof. art. Franka Perković Gamulin, izvijestila Vijeće o statusu Pravilnika o prevenciji i zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i diskriminacije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te najavila njegovu skorašnju javnu raspravu.

13.9.2021.

Radna skupina u sastavu: Nikolina Pritaš, doc.art., dr.sc. Una Bauer, doc. i dr.sc. Jasna Žmak, doc.art. završila je prijedlog Pravilnika o prevenciji i zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i diskriminacije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji je upućen pravnoj službi Akademije u daljnju proceduru.

11.6.2021.

Održano je redovito Akademijsko vijeće na kojemu je predsjednica Povjerenstva za unutarnju istragu, doc. dr. sc.Una Bauer pročitala obraćanje Povjerenstva namijenjeno Vijeću, nakon čega je dekanica Franka Perković Gamulin, izv. prof. art. izvijestila članove AV o statusu rada Povjerenstva.

8.6.2021.

Dekanica je, temeljem članka 86. stavka 1. Pravilnika o radu ADU, protiv jedne zaposlene osobe podnijela prijavu za provođenje postupka radi utvrđivanja povrede radne obveze na temelju članka 82. stavka 1. alineja 8. istog Pravilnika o radu koji uznemiravanje i spolno uznemiravanje utvrđuje kao teže povrede iz radnog odnosa.

17.5.2021.

Na radnu je skupinu pristigla još jedna prijava za seksualno uznemiravanje čime se ukupni broj pristiglih prijava podigao na 33. Prijave se odnose na 13 nastavnika u radnom odnosu i 12 nastavnika koji nisu u radnom odnosu, a 2 prijave se tiču jedne katedre.

26.4.2021.

U prostorima ADU postavljena je vizualna kampanja nastala u suradnji sa Plac studiom.

Vizualna kampanja, fotografije: Dora Čaldarović

21.4.2021.

U suradnji sa Klubom studenata Fakulteta političkih znanosti održana je online tribina “Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu i u obrazovanju” na kojoj su govorile psihologinja Bruna Nedoklan iz udruge B.a.B.e., politologinja Dunja Bonacci i doc.art. Jasna Žmak ispred ADU.

tribina “Seksualno uznemiravanje na radnom mjesto i u obrazovanju”

13.4.2021. – 16.4.2021.

U suradnji s organizacijom Ženska soba putem Zooma održana je edukacija za profesore i profesorice ADU (na temu Seksualno nasilje: definicije i oblici, pristanak, rasprostranjenost, (ne)prijavljivanje, posljedice, mehanizmi pomoć i podrške) te ciklus edukacija za studentice i studente (na teme Seksualno nasilje: definicije i oblici seksualnog nasilja, pristanak, rasprostranjenost, (ne)prijavljivanje, Seksualno nasilje: posljedice preživljenog seksualnog nasilja i oporavak i Seksualno nasilje: mehanizmi pomoć i podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje – postupak prijave).

9.4.2021. – 13.5.2021.

U suradnji sa Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, organizacijom Ženska soba, Klubom studenata Fakulteta političkih znanosti, Kinom SC i festivalom VoxFeminae održan je program “Nismo tražile – za ravnopravnost, protiv uznemiravanja” s ciljem osnaživanje svih sudionica i sudionika obrazovnog procesa kroz stjecanje znanja o raznim aspektima ovog problema s ciljem prevencije potencijalnih novih slučajeva uznemiravanja u budućnosti. Osim edukacija, održan je i umjetnički program – projekcija filma Marka Cousinsa “Women Make Film” (2018) te izvedba predstave Lucije Klarić & Espija Tomičića “Radnopravnost svima!”.

8.4.2021.

Na radnu je skupinu pristigla još jedna, 32. prijava po redu koja se odnosi na osobu za koju su prethodno već zaprimljene i druge prijave.

6.4.2021.

Predavanjem pravnog savjetnika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Nebojše Paunovića “Rodna ravnopravnost u obrazovanju” otvoren je jednomjesečni program događanja “Nismo tražile – za ravnopravnost, protiv uznemiravanja” posvećen suočavanju s temom seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i diskriminacije na Akademiji.

Predavanje Nebojše Paunovića, fotografija: Davor Zupičić

26.3.2021.

Objavljena je web stranica nismotrazile.adu.hr na kojoj su objedinjene sve relevantne informacije o temi seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja vezane za Akademiju dramske umjetnosti.

25.2.2021.

Na radnu je skupinu pristigla ukupno 31 prijava. Prijave se odnose na 9 zaposlenih nastavnika i 6 umirovljenika i bivših vanjskih suradnika. 2 prijave su općenite i tiču se jedne naše katedre i seksitičke atmosfere koju studentice osjećaju.

 

12.2.2021.

Dekanica ADU Franka Perković Gamulin, izv. prof. art. sudjelovala je u tematskoj sjednici Hrvatskog sabora povodom aktualnih slučajeva spolnog uznemiravanja koju su organizirali sljedeći saborski odbori: Odbor za ravnopravnost spolova, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

10.2.2021.

Jednom se vanjskom suradniku Akademije otkazuje suradnja.

4.2.2021.

Akademijsko vijeće Akademije donosi odluku o osnivanju Povjerenstva za provođenje postupka unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja Akademije dramske umjetnosti.

26.1.2021.

Jednoj se osobi privremeno određuje prestanak obavljanja dijela radnih obveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti.

26.1.2021.

Akademiju posjećuju predstavnici Policijske uprave zagrebačke koji su s dekanicom obavili informativni razgovor te preuzeli svu postojeću dokumentaciju vezanu uz dosadašnje prijave. Kompletna dokumentacija predana je i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova radi daljnjeg savjetovanja o suočavanju s prijavama.

21.1.2021.

Na radnu je skupinu pristiglo sedam neanonimnih prijava te trinaest anonimnih prijava podnesenih putem formulara koji je dostupan online. 6 se prijava odnosi na ukupno 4 profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na 3 umirovljena, 1 pokojnog profesora te 1 bivšeg vanjskog suradnika Akademije. Neke od prijava upozoravaju na ukorijenjenost seksističkih i mizoginih metoda rada na različitim odsjecima naše Akademije, kao i u kasnijem profesionalnom životu akterica kulturne scene.

22.1.2021.

Radna skupina održala je sastanak s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić te njenim pravnim savjetnikom Nebojšom Paunovićem. Na sastanku su članovi Radne skupine informirani o procedurama suočavanja s prijavama, pravnim mogućnostima i posljedicama.

20.1.2021.

Dekanica donijela je odluku o osnivanju Radne skupine za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koji se odnose na studente i studentice Akademije dramske umjetnosti. Radna skupina započinje s radom te preko Studentskog zbora studenti dobivaju online formular za prijavu.

18.1.2021.

Nakon što je srpska glumica Milena Radulović zajedno s još nekoliko kolegica policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, skupina glumica iz Bosne i Hercegovine pokrenula je Facebook stranicu Nisam tražila na kojoj su počele objavljivati anonimna svjedočanstva o slučajevima seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i silovanja u regiji.